Home » Desktop, Ubuntu

vino-server doesn’t start (crash)

21 October 2010 No Comment

Long time, no see 🙂

I installed the alpha version of Ubuntu 10.10 and I had a small problem: VNC Server (vino-server) doesn’t start. If you take a look on your home folder, in file .xsession-errors probably you will find:

13/10/2010 07:47:39 PM Autoprobing TCP port in (all) network interface
13/10/2010 07:47:39 PM Listening IPv6://[::]:5900
13/10/2010 07:47:39 PM Listening IPv4://0.0.0.0:5900
13/10/2010 07:47:39 PM Autoprobing selected port 5900
13/10/2010 07:47:39 PM Advertising security type: 'TLS' (18)
13/10/2010 07:47:39 PM Advertising authentication type: 'VNC Authentication' (2)
13/10/2010 07:47:39 PM Advertising security type: 'VNC Authentication' (2)
** Message: Received signal 11, exiting...

I read a lot of solutions from internet about how to fix that and I will try to describe them here:

First, was the reinstall:

$ sudo aptitude reinstall vino-server

But doesn’t work for me.

Second, was to replace vino-server binary from /usr/lib/vino with the binary from Ubuntu 10.4, that worked, but I wasn’t totally satisfied (what it will happen at next upgrade ?)

After I study a little bit, the bug from Ubuntu launchpad, I found the best solution for me:

I disabled uPNP from my router. Yes, it is so simple. On my Linksys router I found uPNP under Administration -> Management.

So, no changes on my workstation and VNC works great.

Good Luck!


Leave your response!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.